Google wil een beter mobiel internetop:  26 mei 2015, door: William van Veldhoven

Sinds 21 april 2015 laat Google de snelheid van mobiele websites zwaarder meewegen bij de ranking van zoekresultaten. Voldoet je website niet aan de Google richtlijnen, dan zak je dus in de mobiele zoekresultaten naar beneden met je dienst of product.

Een goed streven van Google! Omdat steeds meer bezoekers hun mobieltje gebruiken om het internet te bezoeken, wil je als zoekgigant je bezoekers helpen de juiste keuze te maken voor de beste surfervaring. Een mobiele website wordt naast kwaliteit van inhoud ook beoordeeld op snelheid en gebruikservaring.

Snelheid

Google bepaalt hoe de bezoeker jouw site op zijn schermpje te zien krijgt en of het deel “boven de vouw” snel weergegeven kan worden. Als er een apart stijlblad (css) moet worden ingeladen om het deel boven de vouw weer te geven, dan is dat voor Google een showstopper en krijg je strafpunten op je rapport. Je wordt verzocht om het deel boven de vouw sneller weer te geven en de benodigde css inline op te nemen op je pagina. Dat was voorheen wel anders…

Hoe snel je site door de server wordt aangeboden is het volgende criterium. Is je server via een trage netwerkverbinding aan het internet gekoppeld, of zorgt verkeer van andere websites op dezelfde server voor lange wachttijden, dan wordt dat genadeloos afgestraft. Ook voor desktopresultaten is snelheid een belangrijk rankingcriterium, maar voor de mobiele resultaat weegt dit nog zwaarder.

Gebruikservaring

Naast snelheid bekijkt Google of je website wel lekker werkt op een klein scherm. Zijn je teksten leesbaar, moet de gebruiker horizontaal scrollen en zijn links of formulierelementen goed aanklikbaar en in te vullen? Mankeert het je site aan een of meer van deze criteria, dan worden er punten afgetrokken en zak je in de resultaten als jouw concurrentie wel betere pagina’s aanbiedt.

Google beloont websites die voor alle gangbare schermformaten een werkbare versie presenteren zonder doorverwijzing naar een apart (mobiel) domein. Sites die wel verschillende domeinen aanbieden zorgen in principe voor duplicate content en dan moet Google weer filteren welk domein belangrijker is voor welke content. Sites die responsive gebouwd zijn worden door Google beloond met extra punten. Dit zijn sites die door middel van media queries in de stylesheet in verschillende interpretaties voorzien voor een mobiele site, een tabletversie en een desktopweergave. Zorg jij beter voor je mobiele bezoekers dan de concurrent, dan is de kans groot dat je door Google wordt gewaardeerd en boven je concurrenten in de ranking wordt geplaatst.

Mobilegeddon

Is er na 21 april een enorme verschuiving ontstaan in de zoekresultaten? Dat valt nog wel mee. Uit onderzoek van mediaweb.nl rondom de ranking van de 6 duurste Nederlandse zoekwoorden voor Google Adwords blijkt dat de verschillen marginaal zijn. Binnen de eerste 30 resultaten zien we kleine verschillen tussen de ranking van sites met en zonder mobiele optimalisaties. Responsive sites worden wel significant beter beloond. Lees verder op de website van mediaweb.nl over het onderzoek.

Responsive webdesign loont

We mogen dus concluderen dat er na 21 april geen sites naar beneden zijn getuimeld, maar wel dat een website die is voorbereid op de mobiele bezoeker hoger door Google wordt gewaardeerd. Hiermee kun je als ondernemer je voordeel doen en je concurrenten het nakijken geven. Controleer hoe Google je mobiele website ziet via de volgende link:
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

Controleer ook hoe je website scoort op snelheid via deze link:
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Matig resultaat? Laat je gegevens achter en we geven je gratis een vrijblijvend advies. Of neem contact op om je website te laten optimaliseren. We helpen je graag!

That's Yours bouwt al bijna 10 jaar websites, techniek en oplossingen voor midden- en kleinbedrijf. Dit doen we vanuit Hoeven naast Etten-Leur, tussen Breda en Roosendaal in. We houden van kwaliteit en duidelijkheid onder het genot van Brabantse gezelligheid.
Zoeken naar de beste oplossing, daar zijn we goed in! Websites, webwinkels en apps die werk uit handen nemen, doen wat ze moeten doen en de investering snel terug verdienen. Kom eens sparren!