Gratis afbeeldingen voor je blog

Zelfprotret in spiegel

op:  22 juni 2015, door: William van Veldhoven

Met blogs trekken we meer bezoekers. Een blogartikel wordt aantrekkelijker met een uitnodigende foto of afbeelding. Maar waar vind je die?

Wanneer je meer bezoekers naar je website trekt, is de kans groter dat je uit deze bezoekers werk haalt of dat ze je product willen kopen. Een goede manier om bezoekers naar je website te leiden is door te bloggen. Een interessant artikel wekt de interesse van je potentieel nieuwe klant en eenmaal op je website kun je hem of haar verder verleiden met een link naar je product of dienst. Met een goed geschreven blogartikel draag je kennis over, wat ervoor zorgt dat je serieus wordt genomen. Je doelgroep gaat je zien als expert en je autoriteit stijgt. Hoe meer kennis je uitstraalt, hoe betrouwbaarder je overkomt en hoe eerder een nieuwe klant voor jou kiest en niet voor je concurrent.

 

Waar blog je dan over?

Verplaats je in je potentiële doelgroep. Welke kennis heb je in huis en hoe kun je die kennis delen met je doelgroep? Een aantal ideeën voor je blog: verzamelde informatie van andere websites (curated content), product reviews, top 10 lijsten, do’s en don’ts, interview met je leverancies of klant, tips van experts, verslag van de dag, net opgeleverd product.

 

Visueel aantrekkelijk

Je artikel wordt veel aantrekkelijker met een afbeelding. Je doet er goed aan om ieder artikel te beginnen met een uitnodigende afbeelding. Uit de praktijk blijkt dat er eerder naar een foto wordt gekeken, dan naar een ander soort afbeelding. Goed fotomateriaal is daarom essentieel. Maar waar vind je die dan? Persoonlijke foto’s werken het best. Ga er dus op uit met je eigen camera. Mensen willen graag jouw omgeving zien! Heb je daar geen tijd voor of ben je niet ’s werelds beste fotograaf, dan kun je genoeg gratis afbeeldingen op internet vinden. Let er wel op dat veel foto’s op internet niet gratis zijn en dat je er niet vanuit mag gaan dat je foto’s van anderen zomaar mag gebruiken. Zoek daarom naar afbeeldingen die door de auteur expliciet beschikbaar zijn gesteld voor commercieel gebruik. Hiernaast vind je een aantal bronnen die ik vaak gebruik voor het zoeken naar geschikte foto’s:

Google Afbeeldingen:
https://www.google.com/imghp
Typ een zoekwoord in en Google geeft je een enorm overzicht van afbeeldingen die voldoen aan je vraag. Om afbeeldingen te vinden die je vrij kunt gebruiken met commerciële doeleinden, klik je in de zoekresultaten op de knop “Zoekhulpmiddelen”. Bij Gebruiksrechten geef je aan dat je afbeeldingen zoekt die je commercieel mag gebruiken.

Pixabay
https://pixabay.com/
Een van mijn favoriete sites voor afbeeldingen. Vaak zijn de foto’s erg professioneel en voor afbeeldingsgroottes die geschikt zijn voor je blog hoef je niet te betalen.

Flickr.com
https://flickr.com
Veel gebruikt door professionele en amateurfotografen over heel de wereld. Veel ‘kiekjes’ van huis-tuin-en-keuken-kwaliteit, maar ook regelmatig bruikbare foto’s voor je blog. Bij de zoekresultaten kun je aangeven onder welke licenties de foto’s moeten vallen. Kies voor “Commercial use allowed” om afbeeldingen te vinden die je mag gebruiken voor je blog.

FreePik
http://nl.freepik.com
Wat minder foto’s aanwezig maar ook een interessante site om afbeeldingen/tekeningen te zoeken, bijvoorbeeld icoontjes of clipart afbeeldingen.

Bewerken van afbeeldingen

Gebruik je een beheersysteem zoals WordPress, dan kun je een afbeelding bijsnijden, verkleinen en vergroten vanuit je beheeromgeving. Lukt dat niet vanuit de beheeromgeving van je blog, of heb je krachtigere tools nodig, dan is Pixlr.com een aanrader. Pixlr is een Photoshop-achtige omgeving die gewoon in je webbrowser draait. Je hoeft dus geen duur en zwaar fotobewerkingspakket te installeren, maar je surft eenvoudig naar http://pixlr.com om je afbeelding te bewerken. Handig!

That's Yours bouwt al bijna 10 jaar websites, techniek en oplossingen voor midden- en kleinbedrijf. Dit doen we vanuit Hoeven naast Etten-Leur, tussen Breda en Roosendaal in. We houden van kwaliteit en duidelijkheid onder het genot van Brabantse gezelligheid.
Zoeken naar de beste oplossing, daar zijn we goed in! Websites, webwinkels en apps die werk uit handen nemen, doen wat ze moeten doen en de investering snel terug verdienen. Kom eens sparren!